achtergrond_lente_aug 12

Schrijven kun je leren

Houd je van taal? Heb je een hoofd vol verhalen? Fantasieverhalen of waargebeurde verhalen? Laat ze niet verloren gaan. Ga aan de slag en beleef het plezier van schrijven. 

Bij Op schrift kun je in een schrijfcursus leren hoe je een verhaal, een column of gedicht kunt schrijven. Het actuele aanbod vind je hier. Individuele begeleiding bij het schrijven is ook mogelijk. Klik op coach voor meer informatie.

Algemeen

In de lessen oefenen  de deelnemers  met het schrijven van korte stukjes naar aanleiding van een opdracht. Hoe begin ik? Hoe breng ik een lijn in het geheel? Hoe wordt het spannend? Hoe vertel ik het? Er zijn talloze manieren, de deelnemers gaan er mee spelen. In het ene geval werkt de ene manier, in het andere de ander. Waarom dat zo is, dat is de rode draad in de lessen. Door te oefenen met verschillende schrijfstijlen leren deelnemers af te wijken van platgetreden paden. Wat is een eigen stijl, wat is mijn eigen stijl? Het zijn vragen die elke les aan de orde komen.

De groep helpt elkaar door te reageren op elkaars teksten. Zo leren deelnemers tekst bewust lezen en na te denken over het hoe en waarom. We gebruiken daarbij ook bestaande teksten van gerenommeerde schrijvers. Hoe pakken zij het aan?

Schrijven en lezen

'Lezers weten precies wanneer een zin werkt of niet, wanneer hij ademt, omhooggestuwd wordt en terugvalt op het ritme van de betekenis die hij uitdraagt, of wanneer een zin te stijf is, alsof hij is gebalsemd. Lezers die gaan schrijven herkennen dit ook, maar kunnen het niet verklaren. Het enige wat schrijvers kunnen doen, is de regels van de grammatica en spelling leren en zich de kunst van het lezen eigen maken. De rest, willen ze echt goed worden, is simpelweg een kwestie van doen: leren schrijven door te schrijven, een prachtige vicieuze cirkel waarbij in elke ronde nieuwe inzichten worden verworven.' (35)

Alberto Manguel, De kunst van het lezen (2010)